oktober 2021
P T S Č P S N
« Mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ogljikov monoksid – tihi ubijalec

Ogljikov monoksid s kemijsko formulo CO je brezbarven plin brez vonja, gorljiv in zelo toksičen plin. Je glavni produkt nepopolnega zgorevanja ogljika in spojin, ki vsebujejo ogljik. V običajnih pogojih je redkejši od zraka, vendar se zbira pri tleh. Če zastrupitev povzroči izgubo zavesti, se količina vdihanega ogljikovega monoksida poveča, zaradi tega pa se tudi občutno poveča smrtnost.

 

 

Če imate doma kamin, peč, bojler, prenosni grelnik ali kuhalnik na fosilna goriva, torej na drva, nafto, plin ali druge vire, skratka naprave, ki za zgorevanje jemljejo zrak iz prostora, morate do novega leta v prostore obvezno namestiti javljalnik ogljikovega oksida. V Sobotni reakciji vam bomo pojasnili, zakaj je namestitev javljalnika za ogljikov monoksid obvezna, kakšno napravo izbrati, kako jo namestiti in kam.

 

Kje lahko nastane ogljikov monoksid?

V prostorih s pečmi na trda goriva (tudi kamini), plinske peči, agregati in naprave z motorji na notranje izgorevanje v zaprtih prostorih (skupinske garaže/parkirišča pod večstanovanjskimi objekti) in v skladiščih pelet (posledica gnitja).

 

Kako prepoznamo zastrupitev?

Pri zastrupljencu se pojavi  glavobol, oslabljenost, slabo počutje, bruhanje, omotica, vrtoglavost. Pri hujši zastrupitvi  nastopi motnja mišljenje , zmedenost, težje dihamo, epileptični krči, zgubi mo zavest. Najhujša posledica je lahko smrt zastrupljenca. Pri otrocih se lahko kaže zastrupljenost z razdražljivostjo, neješčnostjo, zanašanje pri hoji, slabost, bolečine v trebuhu,

Kadar se zdravstveno stanje občutno izboljša pri zapustitvi prostora in se to dogaja večim ljudem, lahko sumimo na prisotnost ogljikovega monoksida.

 

Kaj lahko naredimo sami?

Prvi ukrep je, da odpremo okno in se umaknemo iz prostora, kjer sumimo na prisotnost Ogljikovega monoksida. V kolikor naletimo v kontaminiranem prostoru ponesrečenca, ga skušamo, po odprtju okna in z zajemom svežega zraka, izvleči iz prostora (ne le 1 m pred vrata). Pokličemo Center za obveščanje na številko 112 in poskušamo najprej ugotoviti prisotnost življenjskih znakov. Ob odsotnosti le-teh pričnemo  zastrupljeno osebo čim prej oživljati. Kadar zastrupljenec diha, mu moramo takoj omogočiti vdihavanje 100% kisika (preko t. i. OHIO-maske). Tak bolnik mora v spremstvu enote nujne medicinske pomoči obvezno v bolnišnico (motena zavest, nevrološke motnje, spremembe v EKG-ju …), kjer nadaljuje z zdravljenjem. Mirovanje je potrebno še nekaj tednov po zastrupitvi.

 

Kako se lahko zaščitimo?

  • Z rednimi pregledi in čiščenjem dimovodnih naprav,
  • Z rednimi pregledi in čiščenjem zračnikov,
  • Z zagotavljanjem ustreznega prezračevanje oz. dovoda zraka za zgorevanje kurilne naprave oz. plinskega bojlerja,
  • V zaprtih prostorih se ne sme uporabljati naprav, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem
  • Ob zagonu motorjev vozil z notranjim zgorevanjem v garaži, naj bodo garažna vrata odprta.

 

V prostor z napravo, ki lahko proizvaja tudi ogljikov monoksid namestimo javljalnik CO. Pav pa je da javljalnik namestimo tudi v spalne prostore. Lokacija in način namestitve javljalnikov določi proizvajalec.

 

 

Namestitev javljalnika naj služi kot sekundarni preventivni ukrep, ko so bili predhodno že izvedeni prej našteti preventivni ukrepi.

 

Bodimo pozorni, da javljalnik, ki ga nameravamo kupiti, ustreza vsem standardom, ki veljajo tudi v sloveniji in da je njegov doba delovanja še aktualna. Javljalnik mora ustrezati  evropskemu standardu za električne naprave za odkrivanje ogljikovega monoksida v gospodinjstvih (SIST EN 50291-1:2010).

 

Kaj veleva zakonodaja?

Pravilnik o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav (Uradni list RS, št. 100/2013 z dne 6. 12. 2013)-

  1. člen-V prostore s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, je treba CO senzorje v skladu s tem pravilnikom namestiti najpozneje do 1. januarja 2017.

 

Za več informacij o nevarnosti ogljikovega monoksida prisluhnite prispevku na radiu Val202:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/reakcija/174435635

avtor: Iztok Zajc, gasilska brigada Ljubljana